Κυριακή, Νοεμβρίου 14, 2021

Τερατομαχίες: Εξάσκηση στις προσθέσεις με κρατούμενο

 
Μόλις τώρα συνειδητοποιώ πως πέρασε πολυυυυύς καιρός από το τελευταίο post εδώ στο blog μου... Και μιας και όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησα να δημιουργώ υλικό νομίζω πως σιγά σιγά ήρθε η ώρα να αρχίσω να το ανεβάζω. 

Και για come back δεν θα μπορούσα να έχω κάτι άλλο από.... τερατάκια και τερατομαχίες! Ναι, ναι! Καλά έχετε καταλάβει! Έχω μια αδυναμία στα τερατάκια, γιατί είναι τόσο παιχνιδιάρικα και τα αγαπούν και τα παιδιά πολύ!

Πάμε τώρα στην ουσία! Παρόλο που κάναμε αρκετή και... "βασανιστική" εξάσκηση στις προσθέσεις με κρατούμενο, διαπίστωσα πως κάποιοι/ες μαθητές/τριες μου εξακολουθούν να ξεχνάνε το κρατούμενο. Κι επειδή τους "ταλαιπώρησα" αρκετά με αυτές, είπα να προσθέσω μια πιο παιχνιδιάρικη νότα με τις τερατομαχίες.

Είναι μια αρκετή απλή δραστηριότητα αλλά τα παιδιά τη χαίρονται πραγματικά, γιατί εμπεριέχει αυτό το στοιχείο της αγωνίας που πάντα τα γοητεύει.
 
Στις τερατομαχίες λοιπόν έχουμε δύο αντίπαλα τερατάκια που αντιμάχονται ποιο θα φάει τα περισσότερα μπισκότα. Σε κάθε τερατατάκι αντιστοιχούν τέσσερις κάθετες προσθέσεις διψήφιων με διψήφιο ή μονοψήφιο αριθμό, με κρατούμενο ή χωρίς. Οι μαθητές/τριες λύνουν τις προσθέσεις και κυκλώνουν εκείνες που είχαν κρατούμενα για να δουν ποιο τερατάκι συγκέντρωσε τα περισσότερα κρατούμενα και άρα έφαγε και τα περισσότερα μπισκότα και θα περάσει στον επόμενο γύρο. Συνολικά υπάρχουν 5 γύροι.

Είναι μια δραστηριότητα την οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε ως εμπέδωση ή επανάληψη των κάθετων προσθέσεων με κρατούμενο. Μπορείτε να δίνετε στους μαθητές/τριες από ένα φύλλο την ημέρα, καλύπτοντας με αυτά μια ολόκληρη εβδομάδα. Άλλωστε, είναι μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε μια προθέρμανση την ώρα των Μαθηματικών.

Θα βρείτε αναλυτικά τις οδηγίες, επιπλέον προτάεις και τα φύλλα εργασίας για να τα κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ, είτε σε έγχρωμη είτε σε ασπρόμαυρη εκδοχή, εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου